Piercing nedir, nasıl yapılır?

Piercing bir takı türüdür. Kıkırdağın yada cilt altındaki yağ tabakasının delinmesiyle ve takı takılmasıyla gerçeklesen bir vücut süsleme sanatıdır.
Eski zamanlarda insanlar, dünyanın farklı yerlerinde, ait oldukları kabileyi göstermek veya, hayatlarında yaptıkları önmeli değişiklikleri göstermek amacıyla derilerine takı takıyorlardı. Şimdiyse eskiye oranla daha çok takı çeşitleri var. Bugün piercing bir ritüel den çok daha fazlası..
Güzellik, estetik bireysellik duygusuyla günümüde percing ‘er eskiye oranla daha sterİl ortamlarda uygulanıyor. Piercing takma işlemi uzman olmayan kişiler tarafında uygulanırsa, kişi bir çok risklerle karşı karşıya kalabilir. Piercing yapılan yerin hijyen tutulması, profösyonel piercing uzmanı tarafından yapılması ve herhangi bir bölgeye takılmaması gerekir.

Piercing yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar:

Piercing yapıldıktan sonra ilk 24 saat duş almamak ; enfeksiyon oluşmaması için şehir şebeke suyundan korumak gerekir. Bir hafta duşa girerken herhangi bir antibiyotik krem sürerek, çıkarken pansuman yaparak çeşme suyundan korunmalı ve ıslak bırakılmamalıdır. Pansuman hazır piercing solüsyonu ile ilk on gün en az günde iki kez yapılmalıdır. giyinirken kıyafetlere, yatarken çarşafa veya yorgana, duş alırken havluya ve life takılmamasına, dikkat edilmelidir. Herhangi bir yere takılıp, darbe alırsa iyileşme süresi uzar. En az iki ay çıkartılmamalıdır, çıkartılırsa delim yeri iyileşebilir ve delim kapanabilir. Bu süre yapılan yere göre değişir.
Deniz suyu piercing için faydalıdır (tabiki yüzülen denizin suyunun temiz olması şartıyla). Denize girilebilir ama havuza 3 hafta girilmemesi gerekir. Yaptırılan bölgeye göre, dikkat edilmesi gereken piercing bakımı değişiklik gösterir.
Genellikle piercing yapılan bölgeler ; kaş bölgesi, burun kıkırdak yapısı, kulak bölgesi, göbek deliği, dudak ve çene bölgeleridir.
Piercing yaptırılan bölgeye göre, piercing bakımı değişir.

Kaş bölgesi piercingi için:

Kaş bölgesindeki piercing küpesi Saçımızı tararken saçımıza ve elimize, giyinirken kıyafetlerimize, uyurken çarşaf veya yorgana, yıkanırken ve yüzümüzü yıkarken havlulara çok kolay takılabilir. Kaş piercing’inde en önemli bakım, herhangi bir yere takılarak darbe almamasına dikkat etmektir. Geriye kalan, günde iki defa pansuman yaparak, yukarda bahsettiğim genel piercing bakımına dikkat etmek.

Burun bölgesi için:

Tabancayla delimden uzak durun. Çünkü tabanca kıkırdağı sert bir baskıyla deldiği için kıkırdak dokuyu çatlatabilir, bu ilerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Tabancayla takılan küpeler materyal olarak, bazı kişilere alerji yapabilir ve kullanılırken sorunlar yaratabilir. Tabanca deliminden sonra kullanılan ilk delim küpelerini bir hafta sonra değiştirmek gerekiyor. Bazen aldığımız yeni gümüş küpeler kısa gelebiliyor veya uç kısmındaki kalınlık deliğin içinden tam geçmeyerek delim yerinin içinde kalabiliyor. Bu yüzden de iyileşmeyebilir ve küpeyi çıkarmak ve tekrar deldirmek zorunda kalabilirsiniz.

Tabanca yerine iğne ile piercing yöntemiyle yapılması en sağlıklı olanıdır. Piercing küpelerinde medikal çelik ve titanyum gibi insan vücuduna uyumlu, alerji yapmayan, steril materyaller kullanılır. Bir hafta sonra çıkarmanız ve tekrar takmanız gerekmez. Uzun süre kullanımda herhangi bir sorun yaratmaz. iyileşmesi için en az iki ay çıkartılmaması gerekir. burun piercing’i yaptırdıktan sonra, ıslak ve nemli bırakmayın, kuru tutmaya ve bir yerlere takılmamasına dikkat edin. Üzerine yatmayın.
Kulakta piercing, genellikle kıkırdak ve trabus bölgelerine yapılır.
Kulak deliminden sonra iyileşene kadar üzerine yatmamaya dikkat edin yeter. İyileşme süresi 2 ay sürebilir.

Çene ve Dudak bölgeleri:

Dudak ve çene bölgelerinin delimde ilk hafta uzun küpe kullanılması gerekir. Bölgede küçük bir miktar şişme olacağından dolayı dudağın kalınlığına göre daha uzun bir küpe kullanılmalıdır. İlk bir hafta bakım yapılarak şişlik indikten sonra, istenirse kısa küpe ile değiştirilebilir. Bakımında dikkat edilmesi gereken, en önemli şey yemeklerden sonra gargara ile pansuman yapılmasıdır. Bunun dışında arada bir, aklınıza geldikçe hareket ettirin. Bazı yiyecek ve içeceklere dikkat edin. Örneğin ; mayalı süt ve süt ürünleri, bira, şarap ve benzeri mayalı içecek ve yiyeceklerden bir hafta uzak durulmalıdır.
Genel olarak piercing uygulamasından sonra dokular kendini tam olarak 6 ayda yenileyebilir. Bu altı ay süre içinde takıp çıkartırken dikkat edilmeli temiz tutulmalı ve çıkartıp takarken uzun sure beklenmemelidir.

Göbek bölgeleri:

Yine göbek bölgesinde de, piercing küpesinin, bir yerlere takılmamasına dikkat etmek çok önemlidir.ilk delimde titanyum veya medikal çelik küpeler kullanılır. İlk 6 ay ilk küpenizi değiştirmemenizi tavsiye ederim. Yine de değiştirmek isterseniz iki ay sonra çıkartabilirsiniz. Yine de ilk altı ay titanyum veya medikal çelikten yapılmış farklı bir model kullanabilirsiniz. Taşlı, sallantılı gümüş küpeler, ilk altı ay kullanılmamalı ve bu tarz küpeleri kullanırken, günü birlik kullanmaya dikkat edin. Bir hafta genel piercing bakımı yapıldıktan sonra altı ay boyunca bölgede deri sıvısı olabilir, çapak benzeri birikintiler oluşabilir. Piercing solüsyonu ve kulak pamuğu kullanarak bu çapakları temizleyebilirsiniz.

Göbek ve kaş bölgesinde, kısa ve yüzeysel, yanlış delim yapılırsa, deri incelmeye başlar. Vücut küpeyi atmaya çalışır. Zamanla deri incelip kopabilir.Derinin inceldiğini görürseniz, yarım santimden daha az küçüldüğü zaman mutlaka küpe çıkarılmalıdır. Yoksa kopup kalıcı bir iz bırakabilir. Ve bir daha aynı bölgeye piercing işlemi yapılamayabilir. Bu yüzden bölgedeki derinin kopmasını beklemeden önce, piercing’in çıkartılması gerekir. İyileşmesi beklenip daha sonra yeniden düzgün bir piercing uygulaması yapılabilir.